Test Intolerance laktózy
Kód: 222Detailní popis produktu
Test intolerance laktózy
Kdy je vhodné nechat si udělat test?
Zejména, pokud Vás trápí:
- plynatost
- průjmy
- nadýmání
- kručení v břiše
- bolesti břicha
- potíže po konzumaci mléka a mléčných produktů
Co test zjistí?
Zda jste majitelem takových variant genů, které způsobují žádnou (obě alely genu) nebo nedostatečnou (jedna z alel genu) tvorbu enzymu laktáza a tedy máte nebo inklinujete k intoleranci laktózy zejména v dospělosti. Pokud test odhalí, že nevýhodné varianty genů nemáte, je potřeba hledat jiné příčiny Vašich potíží s mléčnými produkty a ty řešit.
Co to pro Vás znamená?
V případě, že trpíte laktózovou intolerancí, je potřeba vyřadit mléčné produkty s laktózou z jídelníčku. Příležitostně, v situacích, kdy je to potřeba je řešením také suplementace enzymu laktáza při konzumaci produktů, které laktózu obsahují. Přehlížení a neřešení laktózové intolerance vede nejen k nárůstu trávicích potíží, ale také k poškození sliznice tenkého střeva.
Komplexním řešením je pak ale zejména zaléčení sliznice střeva a regenerace střevních buněk, zlepšení všech funkcí trávicího traktu a podpora harmonie mikrobiomu. Ideálně ve spolupráci se zkušeným terapeutem.
Co byste měli vědět?
Laktóza je mléčný cukr. Laktáza je enzym, který produkují buňky Vašeho tenkého střeva a který laktózu štěpí. Intolerance laktózy je způsobena nedostatečnou tvorbou nebo úplnou absencí enzymu laktáza. Přehlížená a neřešená laktózová intolerance může vést k zásadním deficitům vitamínů, minerálů a živin a tedy podvýživě, ale také k poškození sliznice tenkého střeva a dalším souvisejícím zdravotním komplikacím.
V mnoha případech se reálné potíže s trávením laktózy mohou rozvinout po prodělané střevní infekci nebo zásadním stresovém období v životě.
Další souvislosti:
Zejména u chronických, kožních, autoimunitních nemocí, alergiích, astmatu, ekzému nebo alergiích mohou hrát mléčné produkty důležitou roli při spouštění symptomů a vzplanutí nemocí. Možná to nevíte, ale mléčné produkty mohou být problematické z několika důvodů, a to:
- laktózová intolerance = neschopnost štěpit mléčný cukr laktózu (viz výše)
- malabsorbce laktózy = nedostatečné štěpení a vstřebávání laktózy v tenkém střevě (nikoli z důvodu genetické dispozice, ale například vlivem SIBO = přemnožení bakterií v tenkém střevě.)
- alergie na casein neboli mléčnou bílkovinu = tvorba protilátek typu IgE Vašim imunitním systémem
- alergie na syrovátku = tvorba protilátek typu IgE Vašim imunitním systémem
- senzitivita na casein neboli mléčnou bílkovinu = tvorba protilátek typu IgG4 Vašim imunitním systémem
- senzitivita na syrovátku = tvorba protilátek typu IgG4 Vašim imunitním systémem
My naturopaté a terapeuti klinické nutriční medicíny přistupujeme ke zdravotním potížím a symptomům vždy komplexně. Systematicky hledáme možné spouštěče a příčiny vzniku nemocí. Pokud potřebujete poradit, domluvte si z některým z nás osobní konzultaci.
Disclaimer: Poskytnuté informace nemají sloužit jako náhrada odborného posouzení Vaším lékařem. Než začnete užívat jakýkoli doplněk stravy nebo provádět jakékoli změny ve stravování či cvičení, vždy se poraďte se svým lékařem nebo jiným kvalifikovaným poskytovatelem zdravotní péče.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Testy funkční medicíny |
---|---|
Hmotnost: | 0.5 kg |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.