Trávení z pohledu funkční medicíny
O důležitosti zdravého střeva a mikrobiomu už toho bylo napsáno tolik, že jsem chvíli váhal, zda další článek není zbytečný. Jenže trávení není jen střevo
a jeho mikrobiom. Trávicí soustava totiž začíná již v ústech, končí, nepřekvapivě, konečníkem, ale její nesmírně důležitou součástí jsou také žaludek, játra, žlučník a slinivka. A až 95 % všech zdravotních problémů (nezpůsobených úrazem či jiným traumatem) má původ právě někde tady.
95 % zdravotních problémů má původ v trávicí soustavě?!
Jako bych slyšel váš údiv a nedůvěru v tak vysoké číslo. Abychom lépe pochopili jeho význam, pojďme si nejprve shrnout všechny důležité funkce, které trávicí soustava má.
HCl je pro zdravé trávení zásadní. HCL připravuje bílkoviny k rychlejšímu štěpení, aktivuje enzym pepsin, který je pak rozštěpí, ale HCL také chrání vitamin C, umožňuje využití dalších vitaminů (např. skupiny B) a minerálů. HCL například také redukuje železo na vstřebatelnou dvojmocnou formu a její nedostatek proto může stát za anémií.
Je zřejmé, že už nyní existuje v trávení spousta klíčových bodů, ve kterých může vzniknout problém.
Živiny z naštěpené potravy je nyní potřeba vstřebat organismem tak, aby je mohl využít. Ke vstřebávání živin dochází buď pomocí specializovaných transportérů nebo takzvanou pasivní difuzí. Zjednodušeně řečeno musí mikronutrient projít skrz kanálky střevní stěny, přičemž se různé mikronutrienty vstřebávají v různých částech tenkého střeva. A tady může nastat další problematická část.
Na některé potraviny, složky potravin nebo jejich nedostatečně naštěpené bílkoviny totiž může náš imunitní systém reagovat vznikem zánětu.
Při zánětu vzniká otok, ten "ucpe kanálky" takže pasivní difuze je znemožněna a podle místa zánětu je pak omezeno vstřebávání některých mikronutrientů, které nám pak v těle zákonitě chybí.
Modulace zánětu
Tím se dostáváme k další důležité úloze trávicího traktu, a to je jeho vliv na zánět. Zánět je přirozená obranná reakce organismu. Pokud vznikne
a proběhne správně, například jako reakce na patogenní organismy, jde o důležitou součást naší imunity. Bohužel vzniká zánět často i z jiných příčin. Například v souvislosti s narušeným střevním mikrobiomem, s nedostatečně natrávenými bílkovinami z potravy, s porušeným střevním hlenem a takzvaným syndromem propustného střeva, který je pro vznik onemocnění často zcela zásadní. Dlouhodobý chronický, takzvaný podprahový zánět pak nacházíme jako příčinu autoimunitních onemocnění, atopií, ekzémů, alergií a mnoha dalších nemocí.
Modulace imunitního systému
Podél celého střeva se nachází velmi důležitá lymfatická tkáň, která je součástí takzvaného Slizničního imunitního systému (v angličtině MALT - mucosa associated tissue). Její část, spojená se střevem, se v angličtině nazývá GALT - gut-associated lymphoid tissue. Zahrnuje mandle, slepé střevo, lymfatické buňky tenkého střeva, ale překvapivě i jícnu, žaludku a samozřejmě i tlustého střeva. Imunitní systém spojený se střevem představuje dokonce asi 70% všech imunitních buněk. A narušení imunitní rovnováhy střeva ovlivní tedy velmi významně imunitní systém jako celek.
Povrch střeva, kde dochází k trávení potravy a jejímu vstřebávání, je vlastně pro náš organismus vnějším prostředím plným cizorodých látek, bakterií, patogenů. Je velmi křehký. Úkolem imunitního systému je proto rozhodnout, zda jsou složky potravy, patogeny, bakterie, ale třeba i vdechnuté pyly, roztoči atd. bezpečné či nikoliv a následně spustit odpovídající reakci. Jak asi tušíte, špatné vyhodnocení může mít neblahé následky v podobě proniknutí patogenů hlouběji do organismu, alergické reakce, reakce na potraviny (tím spíše, čím méně fungují výše zmíněné mechanismy, jako dostatečné žvýkání, dostatek HCl v žaludku, propustné střevo). Jak dnes v praxi často vidíme, může bohužel dojít také k přestimulování imunitního systému, nesprávnému vyhodnocení, tvorbě protilátek proti vlastním tkáním a vzniku autoimunitních onemocnění.
Regulace nervového systému
Možná jste někdy zaslechli, že střeva jsou naším druhým mozkem. Odborně hovoříme o enterálním nervovém systému. Překvapením výzkumu posledních let je, že 2/3 neurotransmiterů (speciální látky, které přenášejí nervové vzruchy a jsou zodpovědné za naši náladu) vzniká právě ve střevech, z velké části díky
střevním mikrobům. Navíc ovlivňuje nervový systém naše trávení a ve stresu např. zastavuje sekreci trávicích šťáv a zpomaluje pohyb střevních klků, což při dlouhém trvání může mít negativní vliv na mikrobiom. A tak se trávicí a nervový systém vzájemně ovlivňují a často vzniká začarovaný kruh, ze kterého není snadné se dostat.
Hormonální vlivy
Vše výše zmíněné se nám pak propisuje také do hormonálního systému. Zdraví střev, zánět a imunitní systém ovlivňují nadledvinky (a reakce na stres), ty ovlivňují štítnou žlázu (a tím i metabolismus, naši energii a váhu) a ta ve finále ovlivní zdraví našich pohlavních žláz a hladiny pohlavních hormonů, a tím i plodnost nebo průběh menstruace.
A to jsme stále nezmínili všechny funkce trávicího systému a aspekty jejich vzájemného propojení. Ona „trávicí trubka“, která námi prochází, je prostě fascinující svět mikroorganismů, klků, lymfatických uzlů, receptorů, kyselin a zásad, enzymů, T a B lymfocytů, makrofágů a mnoha faktorů, jejichž vzájemná orchestrální souhra je zodpovědná za naše zdraví.
Naši klienti jsou často překvapeni, kolik času trávíme povídáním a otázkami zaměřenými na stolici (používáme dokonce obrázky) a všechny pocity, které jejich
trávení provází, i když přišli kvůli úplně jinému problému. Zjistit, která část orchestru hraje falešně, je pak jedním z prvních cílů našich sezení. Naštěstí existuje mnoho sofistikovaných testů, které nám s tím pomohou. Pak už je relativně snadné najít vhodné řešení.
Autor:
Lukáš Bulín
Disclaimer: Poskytnuté informace nemají sloužit jako náhrada odborného posouzení Vaším lékařem. Než začnete užívat jakýkoli doplněk stravy nebo provádět jakékoli změny ve stravování či cvičení, vždy se poraďte se svým lékařem nebo jiným kvalifikovaným poskytovatelem zdravotní péče.

Berberin HCL z plodu dřišťálu (Berberis vulgaris) s L-leucinem Získáván eco-friendly z udržitelných zdrojů Bez GMO, lepku, sóji, laktózy Vhodný pro vegany

Veganský vitamín D z lišejníku Vitamín K2 MK7 jako menachinon ve skvěle vstřebatelné 100% all-trans verzi 1 kapka = 1000 IU (25μg) vitamínu D3 & 12μg vitamínu K2 MK7...