Trávení z pohledu funkční medicíny

O důležitosti zdravého střeva a mikrobiomu už toho bylo napsáno tolik, že jsem chvíli váhal, zda další článek není zbytečný. Jenže trávení není jen střevo
a jeho mikrobiom. Trávicí soustava totiž začíná již v ústech, končí, nepřekvapivě, konečníkem, ale její nesmírně důležitou součástí jsou také žaludek, játra, žlučník a slinivka. A až 95 % všech zdravotních problémů (nezpůsobených úrazem či jiným traumatem) má původ právě někde tady.

95 % zdravotních problémů má původ v trávicí soustavě?!

Jako bych slyšel váš údiv a nedůvěru v tak vysoké číslo. Abychom lépe pochopili jeho význam, pojďme si nejprve shrnout všechny důležité funkce, které trávicí soustava má. 

Jsou to:
- štěpení a vstřebávání živin
- regulace imunitního systému
- regulace zánětu
- regulace nervového systému
- a regulace některých hormonálních os
 
Štěpení a vstřebávání živin
 
Kdekdo by řekl „žaludek stravu natráví a ve střevech se vstřebají živiny“. Jenže trávení začíná už v ústech, správným žvýkáním a prosliněním každého sousta. Existují doporučení rozžvýkat každé sousto 40x, aby se dostatečně rozmělnilo a promíchalo se slinami! Ty obsahují trávicí enzymy, které stravu připraví k dalšímu zpracování. Díky těmto enzymům začíná už v ústech trávení sacharidů a tuků. Takzvané lysozymy, antibakteriální látky ve slinách obsažené, navíc ničí bakterie a patogeny, které se stravou přijímáme. Mnoho trávicích potíží má původ právě zde, v nedostatečném žvýkání. Navíc máme v ústech první receptory, které vyhodnotí složení potravy a vyšlou mozku signál k vylučování leptinu, hormonu nasycení. Proto se při hltání snadno přejíte, a tím ovlivníte i svou váhu!
 
Rozžvýkané sousto, které by mělo mít kašovitou konzistenci, putuje do žaludku, kde se žaludeční šťávy s obsahem kyseliny chlorovodíkové (HCl) postarají o štěpení bílkovin a usmrcení zbylých bakterií a patogenů. Dnes jsou velmi populární léky, které snižují kyselost v žaludku (ať antacida či inhibitory protonové pumpy), přitom nadbytek HCl je spíše vzácností a naprostá většina klientů trpí takzvanou hypochlorhydrií, tedy naopak nedostatkem HCl v žaludku! Dostatek 
HCl je pro zdravé trávení zásadní. HCL připravuje bílkoviny k rychlejšímu štěpení, aktivuje enzym pepsin, který je pak rozštěpí, ale HCL také chrání vitamin C, umožňuje využití dalších vitaminů (např. skupiny B) a minerálů. HCL například také redukuje železo na vstřebatelnou dvojmocnou formu a její nedostatek proto může stát za anémií.
 
V ideálním případě nyní putuje natrávenina do duodena, tedy začátku tenkého střeva. Tady by měl speciální hlen změnit její pH z kyselého na zásadité, aby se enzymy slinivky břišní aktivovaly k dalšímu štěpení bílkovin (proteázy), škrobů a cukrů (amylázy) a tuků (lipázy). Pro štěpení tuků lipázami jsou ale potřeba také žlučové kyseliny, posílané do tenkého střeva ze žlučníku ve formě žluči.

Je zřejmé, že už nyní existuje v trávení spousta klíčových bodů, ve kterých může vzniknout problém.

Živiny z naštěpené potravy je nyní potřeba vstřebat organismem tak, aby je mohl využít. Ke vstřebávání živin dochází buď pomocí specializovaných transportérů nebo takzvanou pasivní difuzí. Zjednodušeně řečeno musí mikronutrient projít skrz kanálky střevní stěny, přičemž se různé mikronutrienty vstřebávají v různých částech tenkého střeva. A tady může nastat další problematická část.
Na některé potraviny, složky potravin nebo jejich nedostatečně naštěpené bílkoviny totiž může náš imunitní systém reagovat vznikem zánětu.
Při zánětu vzniká otok, ten "ucpe kanálky" takže pasivní difuze je znemožněna a podle místa zánětu je pak omezeno vstřebávání některých mikronutrientů, které nám pak v těle zákonitě chybí.

Modulace zánětu

Tím se dostáváme k další důležité úloze trávicího traktu, a to je jeho vliv na zánět. Zánět je přirozená obranná reakce organismu. Pokud vznikne
a proběhne správně, například jako reakce na patogenní organismy, jde o důležitou součást naší imunity. Bohužel vzniká zánět často i z jiných příčin. Například v souvislosti s narušeným střevním mikrobiomem, s nedostatečně natrávenými bílkovinami z potravy, s porušeným střevním hlenem a takzvaným syndromem propustného střeva, který je pro vznik onemocnění často zcela zásadní. Dlouhodobý chronický, takzvaný podprahový zánět pak nacházíme jako příčinu autoimunitních onemocnění, atopií, ekzémů, alergií a mnoha dalších nemocí.

Modulace imunitního systému

Podél celého střeva se nachází velmi důležitá lymfatická tkáň, která je součástí takzvaného Slizničního imunitního systému (v angličtině MALT - mucosa associated tissue). Její část, spojená se střevem, se v angličtině nazývá GALT - gut-associated lymphoid tissue. Zahrnuje mandle, slepé střevo, lymfatické buňky tenkého střeva, ale překvapivě i jícnu, žaludku a samozřejmě i tlustého střeva. Imunitní systém spojený se střevem představuje dokonce asi 70% všech imunitních buněk. A narušení imunitní rovnováhy střeva ovlivní tedy velmi významně imunitní systém jako celek.

Povrch střeva, kde dochází k trávení potravy a jejímu vstřebávání, je vlastně pro náš organismus vnějším prostředím plným cizorodých látek, bakterií, patogenů. Je velmi křehký. Úkolem imunitního systému je proto rozhodnout, zda jsou složky potravy, patogeny, bakterie, ale třeba i vdechnuté pyly, roztoči atd. bezpečné či nikoliv a následně spustit odpovídající reakci. Jak asi tušíte, špatné vyhodnocení může mít neblahé následky v podobě proniknutí patogenů hlouběji do organismu, alergické reakce, reakce na potraviny (tím spíše, čím méně fungují výše zmíněné mechanismy, jako dostatečné žvýkání, dostatek HCl v žaludku, propustné střevo). Jak dnes v praxi často vidíme, může bohužel dojít také k přestimulování imunitního systému, nesprávnému vyhodnocení, tvorbě protilátek proti vlastním tkáním a vzniku autoimunitních onemocnění.

Regulace nervového systému

Možná jste někdy zaslechli, že střeva jsou naším druhým mozkem. Odborně hovoříme o enterálním nervovém systému. Překvapením výzkumu posledních let je, že 2/3 neurotransmiterů (speciální látky, které přenášejí nervové vzruchy a jsou zodpovědné za naši náladu) vzniká právě ve střevech, z velké části díky
střevním mikrobům. Navíc ovlivňuje nervový systém naše trávení a ve stresu např. zastavuje sekreci trávicích šťáv a zpomaluje pohyb střevních klků, což při dlouhém trvání může mít negativní vliv na mikrobiom. A tak se trávicí a nervový systém vzájemně ovlivňují a často vzniká začarovaný kruh, ze kterého není snadné se dostat.

Hormonální vlivy

Vše výše zmíněné se nám pak propisuje také do hormonálního systému. Zdraví střev, zánět a imunitní systém ovlivňují nadledvinky (a reakce na stres), ty ovlivňují štítnou žlázu (a tím i metabolismus, naši energii a váhu) a ta ve finále ovlivní zdraví našich pohlavních žláz a hladiny pohlavních hormonů, a tím i plodnost nebo průběh menstruace.

A to jsme stále nezmínili všechny funkce trávicího systému a aspekty jejich vzájemného propojení. Ona „trávicí trubka“, která námi prochází, je prostě fascinující svět mikroorganismů, klků, lymfatických uzlů, receptorů, kyselin a zásad, enzymů, T a B lymfocytů, makrofágů a mnoha faktorů, jejichž vzájemná orchestrální souhra je zodpovědná za naše zdraví.

Naši klienti jsou často překvapeni, kolik času trávíme povídáním a otázkami zaměřenými na stolici (používáme dokonce obrázky) a všechny pocity, které jejich
trávení provází, i když přišli kvůli úplně jinému problému. Zjistit, která část orchestru hraje falešně, je pak jedním z prvních cílů našich sezení. Naštěstí existuje mnoho sofistikovaných testů, které nám s tím pomohou. Pak už je relativně snadné najít vhodné řešení.

Autor:
Lukáš Bulín

Dizajn bez názvu (27)

Disclaimer: Poskytnuté informace nemají sloužit jako náhrada odborného posouzení Vaším lékařem. Než začnete užívat jakýkoli doplněk stravy nebo provádět jakékoli změny ve stravování či cvičení, vždy se poraďte se svým lékařem nebo jiným kvalifikovaným poskytovatelem zdravotní péče.

15 položek celkem

Cena

2791989
12791989
SugaVida Website Digestif Mix Pack Image
749 Kč

Zvyšuje tvorbu vlastních trávicích enzymů Zmírňuje zácpu Snižuje plynatost a nadýmání Zmírňuje příznaky IBS (syndrom dráždivého střeva) Pomáhá při refluxu a pálení žáhy...

Kód: 75
Berberin od Enzymedica - 60 kapslí
599 Kč

Berberin HCL z plodu dřišťálu (Berberis aristata) standardizovaný na 95% Získáván eco-friendly z udržitelných zdrojů Bez GMO, lepku, sóji, laktózy, caseinu, plnidel, barviv,...

Kód: 177
1042762871 max
899 Kč

10 prospěšných kmenů, 70 mld. CFU (Colony Forming Unit) Přidaná prebiotika ve formě fruktooligosacharidů Patentovaná kapsle DRcaps®  s prodlouženým rozpadem k ochraně...

Kód: 90
coriolus detail s razitkem 2.761696527
689 Kč

Extrakt v optimální koncentraci 40% polysacharidů Z plodnic hub z ekologicky čisté oblasti Číny Každá šarže testována v německé nezávislé laboratoři Agrolab Bez pomocných...

Kód: 39
Glutamiini jauhe 250 g 700x
279 Kč

100% L-glutamin získaný fermentací, nikoli syntetický Podporuje regeneraci střevních buněk a imunitní systém Podílí se na tvorbě svalů, chrání svalovou hmotu Zvyšuje...

Kód: 99
BEEF BONE BROTH (front) jpg white backg.1
Novinka
1 489 Kč

Rychlá a výživná potravina Prémiová kvalita a vysoce biologicky dostupný protein 100% prášek z kostního vývaru z hovězího dobytka z volného chovu z Švédska (BIO) Laboratorně...

Kód: 126
13051 1optimal vege proteiini natural11
499 Kč

Kvalitní a čistá kombinace proteinu z celozrnné rýže + hrachového proteinu Kompletní aminokyselinové spektrum Směs bohatá na BCAA + EAA Vysoká využitelnost a stravitelnost...

Kód: 54
Multivitamin 120cps Web Mockup v2 Alpha 1500x (1)gbf
1 199 Kč

Vyvážená kombinace základních a nejvíce deficitních 14 vitamínů a 6 minerálů Neobsahuje rizikové složky Obal kapsle je vyrobený z neškodné nerozpustné vlákniny Plnivo kapsle...

Kód: 78
914e35e4a22c5588e004312338b0adec
1 989 Kč

Olej z krillu nejvyšší kvality a vysoké koncentrace Zdroj omega 3, astaxantinu a acetylcholinu 590 mg na 1 kapsli Zpracováno metodou Flexitech, která zvyšuje navázání EPA a...

Kód: 180
Jilm červený
449 Kč

Extrakt z kůry Jilmu červeného  Pro podporu normální funkce trávicího traktu Bez přídatných látek, sladidel, cukru, škrobu, soli, sóji, kukuřice, pšenice, lepku, kvasnic,...

Kód: 108
Probiotika Saccharomyces boulardii a Bacillus coagulans od Puhdistamo
od 299 Kč

Silná, účinná a synergická kombinace bakterií mléčného kvašení Bacillus coagulans a kvasinek Saccharomyces boulardii Patentované probiotické kultury Lactospore® a Lynside® 250...

Kód: 66/30
Silné trávicí enzymy od Puhdistamo - 60 kapslí
799 Kč

Silná, účinná a kvalitní kombinace 12 trávicích enzymů rostlinného původu Amyláza, proteáza, glukoamyláza, lipáza, laktáza, alfa-galaktosidáza, celuláza, maltáza, invertáza,...

Kód: 102
Tripla zinek s vitaminem C od Puhdistamo - 120 kapslí
499 Kč

Organicky/chelátově vázaný zinek ve třech formách: pikolinát, bisglycinát a monomethionin Vitamin C, citrusové bioflavonoidy, volné aminokyseliny a vitamín B6  v aktivní...

Kód: 81
Naturtreu Vitamin A Tropfen Produktbildj
599 Kč

Tekutý vitamín A v MCT oleji Vynikající biodostupnost Flexibilní dávkování, snadné podávání v tekutinách nebo aplikace pod jazyk Vhodný také na obličej jako...

Kód: 138
x
759 Kč

Veganský vitamín D z lišejníku Vitamín K2 MK7 jako menachinon ve skvěle vstřebatelné 100% all-trans verzi 1 kapka = 1000 IU (25 μg) vitamínu D3 & 12μg vitamínu K2 MK7...

Kód: 170