Trávení z pohledu funkční medicíny

O důležitosti zdravého střeva a mikrobiomu už toho bylo napsáno tolik, že jsem chvíli váhal, zda další článek není zbytečný. Jenže trávení není jen střevo a mikrobiom. Trávicí soustava totiž začíná již v ústech, končí, nepřekvapivě, konečníkem, její nesmírně důležitou součástí jsou ale také žaludek, játra, žlučník a slinivka. Víte, že až 95 % všech zdravotních problémů (nezpůsobených úrazem či jiným traumatem) má původ právě někde tady.

95 % zdravotních problémů má původ v trávicí soustavě?!

Jako bych slyšel váš údiv a nedůvěru v tak vysoké číslo. Abychom lépe pochopili jeho význam, pojďme si nejprve shrnout všechny důležité funkce, které trávicí soustava má. 

Jsou to:
- štěpení potravy a vstřebávání živin z ní
- modulace zánětu 
- modulace imunitního systému 
- regulace nervového systému
- hormonální vlivy
 
Štěpení potravy a vstřebávání živin z ní
 
Laik by možná řekl: „Žaludek stravu natráví a ve střevech se vstřebají živiny“. Není to tak jednoduché. Trávení  totiž začíná už v ústech, a to správným žvýkáním a prosliněním každého sousta. Existují doporučení rozžvýkat každé sousto 40x, aby se dostatečně rozmělnilo a promíchalo se slinami! Ty už totiž obsahují první trávicí enzymy, které připraví zejména sacharidy k dalšímu zpracování.  Součástí slin jsou navíc takzvané lysozymy, které ničí bakterie a patogeny  přijaté spolu se stravou. Věřte nebo ne, mnoho trávicích potíží má původ právě zde, v nedostatečném žvýkání. V ústech jsou také první receptory, které vyhodnotí složení potravy a vyšlou  nervové soustavě signál k uvolnění hormonů, které dále ovlivní proces štěpení stravy. Náš mozek také dostává první signál k vylučování leptinu, hormonu nasycení. Proto se snadno přejíte, pokud jíte ve spěchu a hltáte.
 
Rozžvýkané sousto, které by mělo mít kašovitou konzistenci, putuje jícnem do žaludku. Tady se žaludeční šťávy s obsahem kyseliny chlorovodíkové (HCl) postarají o štěpení bílkovin a usmrcení zbylých bakterií a patogenů.  POZOR! Dnes jsou velmi populární léky, které snižují kyselost v žaludku (antacida, inhibitory protonové pumpy blokátory H2 receptorů). Měli byste ale vědět, že nadbytek HCl je spíše vzácností a naprostá většina klientů trpí takzvanou hypochlorhydrií, tedy naopak nedostatkem HCl v žaludku! Dostatek  HCl je pro zdravé trávení zásadní. HCL připravuje bílkoviny k rychlejšímu štěpení, aktivuje enzym pepsin, který je pak rozštěpí, ale HCL také chrání vitamin C, umožňuje využití dalších vitaminů (např. skupiny B) a minerálů. HCL také zajistí vstřebávání železa (redukuje železo na vstřebatelnou dvojmocnou formu) a její nedostatek proto může stát za anémií.
 
V ideálním případě nyní putuje natrávenina do duodena, tedy začátku tenkého střeva. Zde se změní pH z kyselého na zásadité, aby došlo k aktivaci enzymů slinivky břišní.  Proteázy štěpí bílkoviny,  amylázy škroby a cukry a lipázy tuky. Pro  naštěpení tuků na mastné kyseliny lipázami jsou ale potřeba také žlučové kyseliny, posílané do tenkého střeva ze žlučníku ve formě žluči.
 
Pokud jídlo nesníte v klidu a dobře sousto nerozmělníte už v ústech, bude muset Vaše tělo jednoduše využít více "chemie", tedy více enzymů, které nakonec  potravu naštěpí.  Pokud jíte ve spěchu často,  enzymatická výbava organismu se vyčerpá. To znamená zhoršené trávení a jak v následujícím odstavci zjistíte, zhoršené vstřebávání látek, vitamínů a minerálů enzymy, ale také tvorba žluči nebo HCL jsou na vitamínech a minerálech závislé, a tak fungují o to méně. A vzniká začarovaný kruh trávicích potíží a podvýživy. Jedině dostatečné naštěpení složek potravy totiž zajistí, že Vaše tělo získá ze snědené potravy všechny potřebné složky, minerály a vitamíny.  
 

Je zřejmé, že už nyní existuje v trávení spousta klíčových bodů, ve kterých může vzniknout problém.

Živiny z naštěpené potravy je tedy nyní potřeba vstřebat organismem tak, aby je mohl využít.  Zjednodušeně řečeno se různé mikronutrienty vstřebávají vstřebávají  sliznicí tenkého střeva. A tady může nastat další problematická část. Není -li sliznice v pořádku, protože v ní probíhá zánět, jsou poškozeny její buňky, nedochází k efektivnímu vstřebávání. Pokud navíc není kompaktní, ale naopak příliš propustná, propouští do krevního oběhu složky naštěpené potravy. Imunitní systém přirozeně reaguje. Na některé složky, zejména bílkoviny (a typicky gluten, casein) může náš imunitní systém reagovat vznikem zánětu. Při zánětu vzniká otok, ten "ucpe kanálky" je znemožněn vstřebávání a některých mikronutrientů, které nám pak v těle zákonitě chybí.

Modulace zánětu

Tím se dostáváme k další důležité úloze trávicího traktu, a to je jeho vliv na zánět. Trávicí soustava totiž hraje klíčovou roli v řízení a modulaci zánětlivých procesů v těle. Zánět je přirozená obranná reakce organismu. Pokud vznikne a proběhne správně, například jako reakce na patogenní organismy, jde o důležitou součást naší imunity. Bohužel vzniká zánět často i z jiných příčin. Zdravý střevní mikrobiom je pro regulaci zánětu doslova klíčový. "Prospěšné" probiotické bakterie totiž produkují takzvané SCFA neboli mastné kyseliny s krátkým řetězcem jako je butyrát, acetát nebo propionát, které mají silně protizánětlivé účinky a podporují zdraví sliznice střeva. Dysbióza, neboli přemnožení patogenních a nedostatek prospěšných bakterií  může vést k chronickému zánětu a je spojována s řadou zánětlivých onemocnění, jako zánětlivá onemocnění střev nebo syndrom dráždivého střeva, ale také s obezitou a metabolickým syndromem. Je-li navíc narušena střevní sliznice, mizí bariéra mezi  prostředím střeva a organismem, a do krevního oběhu prochází molekuly, které tam nemají co dělat. Jde o špatně natrávené molekuly stravy, zejména bílkoviny, ale také o bakterie, jejich toxiny nebo třeba léky.  Syndrom propustného střeva neboli Leaky gut je spolu s následnou reakcí imunitního systému a vznikem chronického zánětu zásadní  příčinou autoimunitních onemocnění, atopií, ekzémů, alergií a mnoha dalších nemocí.

Modulace imunitního systému

Na sliznicích v našem organismu se nachází velmi důležitá lymfatická tkáň, která je součástí takzvaného Slizničního imunitního systému (v angličtině MALT - mucosa associated tissue). Část spojená se střevem, se v angličtině nazývá GALT - gut-associated lymphoid tissue. Zahrnuje mandle, slepé střevo, lymfatické buňky tenkého střeva, ale překvapivě i jícnu, žaludku a samozřejmě i tlustého střeva. GALT produkuje takzvané sekreční IgA, které je vylučováno do střeva, kde neutralizuje patogeny a zabraňuje jejich přilnutí na sliznici střeva. Imunitní systém spojený se střevem představuje dokonce asi 70% všech imunitních buněk. A narušení imunitní rovnováhy střeva ovlivní tedy velmi významně imunitní systém jako celek.

Povrch střeva, kde dochází ke vstřebávání složek potravy, je vlastně pro náš organismus vnějším prostředím plným cizorodých látek, bakterií, patogenů. Je velmi křehký. Úkolem imunitního systému je proto rozhodnout, zda jsou složky potravy, patogeny, bakterie, ale třeba i vdechnuté pyly, roztoči atd. bezpečné či nikoliv a následně spustit odpovídající reakci. Jak asi tušíte, špatné vyhodnocení může mít neblahé následky v podobě proniknutí patogenů hlouběji do organismu, alergické reakce, reakce na potraviny (tím spíše, čím méně fungují výše zmíněné mechanismy, jako dostatečné žvýkání, dostatek HCl v žaludku, propustné střevo). Jak dnes v praxi často vidíme, může bohužel dojít také k přestimulování imunitního systému, nesprávnému vyhodnocení, tvorbě protilátek proti vlastním tkáním a vzniku autoimunitních onemocnění.

Regulace nervového systému

Možná jste někdy zaslechli, že střeva jsou naším druhým mozkem. Odborně hovoříme o enterálním nervovém systému. Překvapením výzkumu posledních let je, že 2/3 neurotransmiterů (speciální látky, které přenášejí nervové vzruchy a jsou zodpovědné za naši náladu) vzniká právě ve střevech, z velké části díky střevním mikrobům. Navíc ovlivňuje nervový systém naše trávení. Ve stresu např. zastavuje sekreci trávicích šťáv a zpomaluje pohyb střevních klků, což při dlouhém trvání může mít negativní vliv na mikrobiom. A tak se trávicí a nervový systém vzájemně ovlivňují a i zde často vzniká začarovaný kruh, ze kterého není snadné se dostat.

Hormonální vlivy

Vše výše zmíněné se nám pak propisuje také do hormonálního systému. Zdraví střev, zánět a imunitní systém ovlivňují nadledvinky (a reakce na stres), ty ovlivňují štítnou žlázu (a tím i metabolismus, naši energii a váhu) a ta ve finále ovlivní zdraví našich pohlavních žláz a hladiny pohlavních hormonů, a tím i plodnost nebo průběh menstruace.

A to jsme stále nezmínili všechny funkce trávicího systému a aspekty jejich vzájemného propojení. Ona „trávicí trubka“, která námi prochází, je prostě fascinující svět mikroorganismů, buněk, klků, lymfatických uzlů, receptorů, hormonů, kyselin a zásad, enzymů, T a B lymfocytů, makrofágů a mnoha faktorů, jejichž vzájemná orchestrální souhra je zodpovědná za naše zdraví.

Naši klienti jsou často překvapeni, kolik času trávíme povídáním a otázkami zaměřenými na stolici (používáme dokonce obrázky) a všechny pocity, které jejich
trávení provází, i když přišli kvůli úplně jinému problému. Zjistit, která část orchestru hraje falešně, je pak jedním z prvních cílů našich sezení. Naštěstí existuje mnoho sofistikovaných testů, které nám s tím pomohou. Pak už je relativně snadné najít vhodné řešení.

Autor:
Lukáš Bulín

Dizajn bez názvu (27)

Disclaimer: Poskytnuté informace nemají sloužit jako náhrada odborného posouzení Vaším lékařem. Než začnete užívat jakýkoli doplněk stravy nebo provádět jakékoli změny ve stravování či cvičení, vždy se poraďte se svým lékařem nebo jiným kvalifikovaným poskytovatelem zdravotní péče.

16 položek celkem

Cena

2792399
12792399
SugaVida Website Digestif Mix Pack Image
749 Kč

Zvyšuje tvorbu vlastních trávicích enzymů Zmírňuje zácpu Snižuje plynatost a nadýmání Zmírňuje příznaky IBS (syndrom dráždivého střeva) Pomáhá při refluxu a pálení žáhy...

Kód: 75
Berberin od Enzymedica
Berberin od Enzymedica
Skladem (>5 ks)
od 599 Kč

Berberin HCL z plodu dřišťálu (Berberis aristata) standardizovaný na 95% Získáván eco-friendly z udržitelných zdrojů Bez GMO, lepku, sóji, laktózy, caseinu, plnidel, barviv,...

Kód: 177/60
1042762871 max
od 899 Kč

10 prospěšných kmenů, 70 mld. CFU (Colony Forming Unit) Přidaná prebiotika ve formě fruktooligosacharidů Patentovaná kapsle DRcaps®  s prodlouženým rozpadem k ochraně...

Kód: 90/30
coriolus detail s razitkem 2.761696527
689 Kč

Extrakt v optimální koncentraci 40% polysacharidů Z plodnic hub z ekologicky čisté oblasti Číny Každá šarže testována v německé nezávislé laboratoři Agrolab Bez pomocných...

Kód: 39
Glutamiini jauhe 250 g 700x
279 Kč

100% L-glutamin získaný fermentací, nikoli syntetický Podporuje regeneraci střevních buněk a imunitní systém Podílí se na tvorbě svalů, chrání svalovou hmotu Zvyšuje...

Kód: 99
BEEF BONE BROTH (front) jpg white backg.1
Novinka
1 489 Kč

Rychlá a výživná potravina Prémiová kvalita a vysoce biologicky dostupný protein 100% prášek z kostního vývaru z hovězího dobytka z volného chovu z Švédska (BIO) Laboratorně...

Kód: 126
13051 1optimal vege proteiini natural11
499 Kč

Kvalitní a čistá kombinace proteinu z celozrnné rýže + hrachového proteinu Kompletní aminokyselinové spektrum Směs bohatá na BCAA + EAA Vysoká využitelnost a stravitelnost...

Kód: 54
Multivitamin 120cps Web Mockup v2 Alpha 1500x (1)gbf
1 199 Kč

Vyvážená kombinace základních a nejvíce deficitních 14 vitamínů a 6 minerálů Neobsahuje rizikové složky Obal kapsle je vyrobený z neškodné nerozpustné vlákniny Plnivo kapsle...

Kód: 78
914e35e4a22c5588e004312338b0adec
1 989 Kč

Olej z krillu nejvyšší kvality a vysoké koncentrace Zdroj omega 3, astaxantinu a acetylcholinu 590 mg na 1 kapsli Zpracováno metodou Flexitech, která zvyšuje navázání EPA a...

Kód: 180
Jilm červený
449 Kč

Extrakt z kůry Jilmu červeného  Pro podporu normální funkce trávicího traktu Bez přídatných látek, sladidel, cukru, škrobu, soli, sóji, kukuřice, pšenice, lepku, kvasnic,...

Kód: 108
Probiotika Saccharomyces boulardii a Bacillus coagulans od Puhdistamo
od 299 Kč

Silná, účinná a synergická kombinace bakterií mléčného kvašení Bacillus coagulans a kvasinek Saccharomyces boulardii Patentované probiotické kultury Lactospore® a Lynside® 250...

Kód: 66/30
Silné trávicí enzymy od Puhdistamo - 60 kapslí
799 Kč

Silná, účinná a kvalitní kombinace 12 trávicích enzymů rostlinného původu Amyláza, proteáza, glukoamyláza, lipáza, laktáza, alfa-galaktosidáza, celuláza, maltáza, invertáza,...

Kód: 102
Tripla zinek s vitaminem C od Puhdistamo - 120 kapslí
499 Kč

Organicky/chelátově vázaný zinek ve třech formách: pikolinát, bisglycinát a monomethionin Vitamin C, citrusové bioflavonoidy, volné aminokyseliny a vitamín B6  v aktivní...

Kód: 81
Naturtreu Vitamin A Tropfen Produktbildj
599 Kč

Tekutý vitamín A v MCT oleji Vynikající biodostupnost Flexibilní dávkování, snadné podávání v tekutinách nebo aplikace pod jazyk Vhodný také na obličej jako...

Kód: 138
x
759 Kč

Veganský vitamín D z lišejníku Vitamín K2 MK7 jako menachinon ve skvěle vstřebatelné 100% all-trans verzi 1 kapka = 1000 IU (25 μg) vitamínu D3 & 12μg vitamínu K2 MK7...

Kód: 170
d81b21 f482c934c77b4f54a797012b1e527e3c~mv2
2 399 Kč

Unikátní bylinná směs pro regeneraci sliznice trávicího traktu 100% přírodní a bez chemie Bez GMO, laktózy, cukru Vhodná pro vegany

Kód: 261