Test Intolerance laktózy

Kód: 222
Značka: GENLABS
800 Kč
Skladem (5 ks)

Rozklíčovat, odkud pramení Vaše zdravotní potíže je, alespoň pro nás naturopaty a terapeuty klinické nutriční medicíny, vždy detektivka. Systematicky odkrýváme možné příčiny a spouštěče zdravotní nepohody krok za krokem. Někdy se zdají být příčiny jasné hned, někdy nám a samozřejmě i Vám, našim klientům, dává jejich hledání zabrat. Proto také využíváme testy funkční medicíny nebo testy genetických dispozic a terapie pak personalizujeme na základě výsledků testů. Dalo by se říct, že musíme poskládat celé puzzle možných spouštěčů nemoci našeho klienta a právě výsledky testů mohou být podstatným dílkem skládačky.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Test intolerance laktózy

Kdy je vhodné nechat si udělat test?

Zejména, pokud Vás trápí:

  • plynatost
  • průjmy
  • nadýmání
  • kručení v břiše
  • bolesti břicha
  • potíže po konzumaci mléka a mléčných produktů

Co test zjistí?

Zda jste majitelem takových variant genů, které způsobují žádnou (obě alely genu) nebo nedostatečnou (jedna z alel genu) tvorbu enzymu laktáza a tedy máte nebo inklinujete k intoleranci laktózy zejména v dospělosti. Pokud test odhalí, že nevýhodné varianty genů nemáte, je potřeba hledat jiné příčiny Vašich potíží s mléčnými produkty a ty řešit.

Co to pro Vás znamená?

V případě, že trpíte laktózovou intolerancí, je potřeba vyřadit mléčné produkty s laktózou z jídelníčku. Příležitostně, v situacích, kdy je to potřeba je řešením také suplementace enzymu laktáza při konzumaci produktů, které laktózu obsahují. Přehlížení a neřešení laktózové intolerance vede nejen k nárůstu trávicích potíží, ale také k poškození sliznice tenkého střeva.

Komplexním řešením je pak ale zejména zaléčení sliznice střeva a regenerace střevních buněk, zlepšení všech funkcí trávicího traktu a podpora harmonie mikrobiomu. Ideálně ve spolupráci se zkušeným terapeutem.

Co byste měli vědět?

Laktóza je mléčný cukr. Laktáza je enzym, který produkují buňky Vašeho tenkého střeva a který laktózu štěpí. Intolerance laktózy je způsobena nedostatečnou tvorbou nebo úplnou absencí enzymu laktáza. Přehlížená a neřešená laktózová intolerance může vést k zásadním deficitům vitamínů, minerálů a živin a tedy podvýživě, ale také k poškození sliznice tenkého střeva a dalším souvisejícím zdravotním komplikacím.

V mnoha případech se reálné potíže s trávením laktózy mohou rozvinout po prodělané střevní infekci nebo zásadním stresovém období v životě. 

 Další souvislosti:

Zejména u chronických, kožních, autoimunitních nemocí, alergiích, astmatu, ekzému nebo alergiích mohou hrát mléčné produkty důležitou roli při spouštění symptomů a vzplanutí nemocí. Možná to nevíte, ale mléčné produkty mohou být problematické z několika důvodů, a to:

- laktózová intolerance = neschopnost štěpit mléčný cukr laktózu (viz výše)

- malabsorbce laktózy = nedostatečné štěpení a vstřebávání laktózy v tenkém střevě (nikoli z důvodu genetické dispozice, ale například vlivem SIBO = přemnožení bakterií v tenkém střevě.)

- alergie na casein neboli mléčnou bílkovinu = tvorba protilátek typu IgE Vašim imunitním systémem

- alergie na syrovátku = tvorba protilátek typu IgE Vašim imunitním systémem

- senzitivita na casein neboli mléčnou bílkovinu = tvorba protilátek typu IgG4 Vašim imunitním systémem

- senzitivita na syrovátku = tvorba protilátek typu IgG4 Vašim imunitním systémem

My naturopaté a terapeuti klinické nutriční medicíny přistupujeme ke zdravotním potížím a symptomům vždy komplexně. Systematicky hledáme možné spouštěče a příčiny vzniku nemocí. Pokud potřebujete poradit, domluvte si z některým z nás osobní konzultaci.