Test Intolerance laktózy
Kód: 222Detailní popis produktu
Test intolerance laktózy
Kdy je vhodné nechat si udělat test?
Zejména, pokud Vás trápí:
- plynatost
- průjmy
- nadýmání
- kručení v břiše
- bolesti břicha
- potíže po konzumaci mléka a mléčných produktů
Co test zjistí?
Zda jste majitelem takových variant genů, které způsobují žádnou (obě alely genu) nebo nedostatečnou (jedna z alel genu) tvorbu enzymu laktáza a tedy máte nebo inklinujete k intoleranci laktózy zejména v dospělosti. Pokud test odhalí, že nevýhodné varianty genů nemáte, je potřeba hledat jiné příčiny Vašich potíží s mléčnými produkty a ty řešit.
Co to pro Vás znamená?
V případě, že trpíte laktózovou intolerancí, je potřeba vyřadit mléčné produkty s laktózou z jídelníčku. Příležitostně, v situacích, kdy je to potřeba je řešením také suplementace enzymu laktáza při konzumaci produktů, které laktózu obsahují. Přehlížení a neřešení laktózové intolerance vede nejen k nárůstu trávicích potíží, ale také k poškození sliznice tenkého střeva.
Komplexním řešením je pak ale zejména zaléčení sliznice střeva a regenerace střevních buněk, zlepšení všech funkcí trávicího traktu a podpora harmonie mikrobiomu. Ideálně ve spolupráci se zkušeným terapeutem.
Co byste měli vědět?
Laktóza je mléčný cukr. Laktáza je enzym, který produkují buňky Vašeho tenkého střeva a který laktózu štěpí. Intolerance laktózy je způsobena nedostatečnou tvorbou nebo úplnou absencí enzymu laktáza. Přehlížená a neřešená laktózová intolerance může vést k zásadním deficitům vitamínů, minerálů a živin a tedy podvýživě, ale také k poškození sliznice tenkého střeva a dalším souvisejícím zdravotním komplikacím.
V mnoha případech se reálné potíže s trávením laktózy mohou rozvinout po prodělané střevní infekci nebo zásadním stresovém období v životě.
Další souvislosti:
Zejména u chronických, kožních, autoimunitních nemocí, alergiích, astmatu, ekzému nebo alergiích mohou hrát mléčné produkty důležitou roli při spouštění symptomů a vzplanutí nemocí. Možná to nevíte, ale mléčné produkty mohou být problematické z několika důvodů, a to:
- laktózová intolerance = neschopnost štěpit mléčný cukr laktózu (viz výše)
- malabsorbce laktózy = nedostatečné štěpení a vstřebávání laktózy v tenkém střevě (nikoli z důvodu genetické dispozice, ale například vlivem SIBO = přemnožení bakterií v tenkém střevě.)
- alergie na casein neboli mléčnou bílkovinu = tvorba protilátek typu IgE Vašim imunitním systémem
- alergie na syrovátku = tvorba protilátek typu IgE Vašim imunitním systémem
- senzitivita na casein neboli mléčnou bílkovinu = tvorba protilátek typu IgG4 Vašim imunitním systémem
- senzitivita na syrovátku = tvorba protilátek typu IgG4 Vašim imunitním systémem
My naturopaté a terapeuti klinické nutriční medicíny přistupujeme ke zdravotním potížím a symptomům vždy komplexně. Systematicky hledáme možné spouštěče a příčiny vzniku nemocí. Pokud potřebujete poradit, domluvte si z některým z nás osobní konzultaci.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.