Balíček testů pro strategii u autoimunit

Kód: 216
Značka: GENLABS
5 000 Kč
Skladem (>5 ks)
  • Test Intolerance laktózy
  • Test Celiakie
  • Test Potravinové senzitivity - 60 potravin

Detailní informace

Detailní popis produktu

Rozklíčovat, odkud pramení Vaše zdravotní potíže je, alespoň pro nás naturopaty a terapeuty klinické nutriční medicíny, vždy detektivka. Systematicky odkrýváme možné příčiny a spouštěče zdravotní nepohody krok za krokem. Někdy se zdají být příčiny jasné hned, někdy nám a samozřejmě i Vám, našim klientům, dává jejich hledání zabrat. Proto také využíváme testy funkční medicíny nebo testy genetických dispozic a terapie pak personalizujeme na základě výsledků testů. Dalo by se říct, že musíme poskládat celé puzzle možných spouštěčů nemoci našeho klienta a právě výsledky testů mohou být podstatným dílkem skládačky.

 

Test intolerance laktózy

Kdy je vhodné nechat si udělat test?

Zejména, pokud Vás trápí:

  • plynatost
  • průjmy
  • nadýmání
  • kručení v břiše
  • bolesti břicha
  • potíže po konzumaci mléka a mléčných produktů

Co test zjistí?

Zda jste majitelem takových variant genů, které způsobují žádnou (obě alely genu) nebo nedostatečnou (jedna z alel genu) tvorbu enzymu laktáza a tedy máte nebo inklinujete k intoleranci laktózy zejména v dospělosti. Pokud test odhalí, že nevýhodné varianty genů nemáte, je potřeba hledat jiné příčiny Vašich potíží s mléčnými produkty a ty řešit.

Co to pro Vás znamená?

V případě, že trpíte laktózovou intolerancí, je potřeba vyřadit mléčné produkty s laktózou z jídelníčku. Příležitostně, v situacích, kdy je to potřeba je řešením také suplementace enzymu laktáza při konzumaci produktů, které laktózu obsahují. Přehlížení a neřešení laktózové intolerance vede nejen k nárůstu trávicích potíží, ale také k poškození sliznice tenkého střeva.

Komplexním řešením je pak ale zejména zaléčení sliznice střeva a regenerace střevních buněk, zlepšení všech funkcí trávicího traktu a podpora harmonie mikrobiomu. Ideálně ve spolupráci se zkušeným terapeutem.

Co byste měli vědět?

Laktóza je mléčný cukr. Laktáza je enzym, který produkují buňky Vašeho tenkého střeva a který laktózu štěpí. Intolerance laktózy je způsobena nedostatečnou tvorbou nebo úplnou absencí enzymu laktáza. Přehlížená a neřešená laktózová intolerance může vést k zásadním deficitům vitamínů, minerálů a živin a tedy podvýživě, ale také k poškození sliznice tenkého střeva a dalším souvisejícím zdravotním komplikacím.

V mnoha případech se reálné potíže s trávením laktózy mohou rozvinout po prodělané střevní infekci nebo zásadním stresovém období v životě. 

 

Další souvislosti:

Zejména u chronických, kožních, autoimunitních nemocí, alergiích, astmatu, ekzému nebo alergiích mohou hrát mléčné produkty důležitou roli při spouštění symptomů a vzplanutí nemocí. Možná to nevíte, ale mléčné produkty mohou být problematické z několika důvodů, a to:

- laktózová intolerance = neschopnost štěpit mléčný cukr laktózu (viz výše)

- malabsorbce laktózy = nedostatečné štěpení a vstřebávání laktózy v tenkém střevě (nikoli z důvodu genetické dispozice, ale například vlivem SIBO = přemnožení bakterií v tenkém střevě.)

- alergie na casein neboli mléčnou bílkovinu = tvorba protilátek typu IgE Vašim imunitním systémem

- alergie na syrovátku = tvorba protilátek typu IgE Vašim imunitním systémem

- senzitivita na casein neboli mléčnou bílkovinu = tvorba protilátek typu IgG4 Vašim imunitním systémem

- senzitivita na syrovátku = tvorba protilátek typu IgG4 Vašim imunitním systémem

My naturopaté a terapeuti klinické nutriční medicíny přistupujeme ke zdravotním potížím a symptomům vždy komplexně. Systematicky hledáme možné spouštěče a příčiny vzniku nemocí. Pokud potřebujete poradit, domluvte si z některým z nás osobní konzultaci.

 

Test Celiakie

Kdy je vhodné nechat si udělat test?

Zejména, pokud Vás trápí:

  • zácpy
  • průjmy
  • nadýmání
  • bolesti břicha
  • potíže po konzumaci pečiva apod.
  • trpíte velkou únavou nebo depresemi
  • máte kožní potíže a ekzémy
  • máte v rodině celiakii
  • trpíte jakoukoli autoimunitní nemocí nebo máte autoimunitní nemoci v rodině

Co test zjistí?

Zda jste majitelem takových variant genů, které u Vás zvyšují riziko vzniku celiakie nebo naopak téměř vylučují.

Co byste měli vědět?

Lepek neboli gluten je protein obsažený v pšenici, ječmeni a žitě. Celiakie je onemocnění, při kterém imunitní systém reaguje na lepek a způsobuje zánět a poškození střevní stěny. Celiakie je jednoznačně spojena s genetickými dispozicemi. Pokud Vám tedy v testu vyjde negativní výsledek a nejste nositelem rizikových variant genů HLA-DQ2 a HLA-DQ8, je u Vás celiakie na 99% vyloučena. Pokud naopak jste nositelem rizikových genů, celiakie se u Vás může, ale také nemusí projevit. Spouštěčem bývá například střevní infekce, nevhodné stravování, nadměrná konzumace lepku a alkoholu nebo fyzický či psychický stres.

Co to pro Vás znamená?

Pokud máte příznaky celiakie, jako jsou trávicí potíže, průjem, únava a zároveň máte genetické dispozice k celiakii, je rozhodně řešením bezlepková dieta a my ji doporučujeme. Vyřazením lepku zabráníte zánětu a dalšímu poškození střevní sliznice. Navíc se Vám rozhodně uleví. Komplexním řešením je pak ale zejména zaléčení sliznice střeva a regenerace střevních buněk, zlepšení všech funkcí trávicího traktu a podpora harmonie mikrobiomu. Pro potvrzení diagnózy celiakie je ale potřeba absolvovat také specifické krevní testy a zjistit protilátky proti tkáňové transglutamináze, endomysiu a proti deamidovaným gliadinovým peptidům. 

Další souvislosti:

Lepek je z pohledu nás naturopatů a terapeutů klinické nutriční medicíny důležitým hráčem nejen u celiakie, ale také u zánětlivých nemocech střeva jako je ulcerózní kolitida a Crohnova choroba a také u všech autoimunitních nemocí, alergií, ekzémů.

Lepek totiž může v našem organismu působit potíže z několika důvodů, a to:

  • celiakie = autoimunitní onemocnění charakterizované zánětem a poškozením tenkého střeva vyvolaným konzumací lepku, spolu s tvorbou protilátek spojených s celiakií (viz výše)
  • alergie na lepek nebo pšenici = reakce imunitního systému s následnou tvorbou protilátek typu IgE 
  • neceliakální senzitivita na lepek NCGD = reakce imunitního systému s následnou tvorbou protilátek typu IgG4

My naturopaté a terapeuti klinické nutriční medicíny přistupujeme ke zdravotním potížím a symptomům vždy komplexně. Systematicky hledáme možné spouštěče a příčiny vzniku nemocí. Pokud potřebujete poradit, domluvte si z některým z nás osobní konzultaci.

 

Test Potravinové senzitivity

Kdy je vhodné nechat si udělat test?

Zejména, pokud Vás trápí:

  • trávicí potíže jakéhokoli typu
  • máte kožní potíže a ekzémy
  • alergie, astma
  • trpíte jakoukoli autoimunitní nemocí

Co test zjistí?

Test odhalí, zda a jak intenzivně reaguje Váš imunitní systém na některé potraviny zvýšenou tvorbou protilátek typu IgG4.

Testujeme hodnoty protilátek typu IgG4 u těchto 60 nejvíce rizikových potravin:

A - vejce bílek, vejce žloutek, kravské mléko, kozí mléko, kasein, vepřové, kuřecí, krůtí, skopové, telecí, treska, losos, tuňák, bílé ryby, krab, krevety, slávka, káva, kakao, zázvor

B - pšenice, oves, rýže, kukuřice, gluten, kvasnice, jablko, maliny, hroznové víno, pomeranč, citrón, grapefruit, mango, ananas, banán, vodní meloun, žlutý meloun, datle, olivy, zelený pepř

C - mandle, kokosový ořech, kešu, kaštan, arašíd, sója, fazole, čočka, dýně, okurka, červená paprika, rajče, brokolice, špenát, žampión, mrkev, celer, brambory, cibule, česnek

Co to pro Vás znamená?

Dočasné vyřazení některých potravin se současným zaléčením sliznice střevní stěny a obnovením funkcí gastrointestinálního traktu.

Další souvislosti:

Test potravinových senzitivit je kritizován mnoha lékaři nebo influencery jako nerelevantní. Podle jeho kritiků imunitní systém reaguje přirozeně na každou potravinu, kterou konzumujeme. My naturopaté a terapeuti klinické nutriční medicíny nesouhlasíme. Proč? Je pravda, že náš imunitní systém vyhodnocuje jakoukoli potravinu, kterou pozřeme. Nicméně je li náš imunitní systém hyperaktivní, reaguje jednoduše na některé složky potravy přehnaně a tvoří proti nim velké množství IgG protilátek. Pokud se k tomu připojí takzvaná propustnost střevní stěny, pronikají tyto složky potravy do krevního oběhu a dráždí imunitní systém ještě více a ten pak produkuje ještě více protilátek. Pokud navíc nefungují dobře všechny části našeho trávicího systému, nejsou složky potravy naštěpeny dostatečně a do krevního oběhu pronikají větší molekuly, než imunitní systém akceptuje a tedy znovu vytváří zvýšené množství protilátek. 

My naturopaté a terapeuti klinické nutriční medicíny přistupujeme ke zdravotním potížím vždy komplexně. Souhlasíme, že je nesmysl nechat si udělat test potravinových senzitivit a definivně vyřadit některé potraviny bez dalších tolik potřebných kroků. Zejména u autoimunitních a kožních nemocí nebo alergií považujeme test potravinových senzitivit za dobrého pomocníka. U našich klientů navíc vídáme opravdu rozdílné výsledky testu.

Pokud potřebujete poradit, domluvte si z některým z nás osobní konzultaci.